false

Onze Mensen

In ons moederbedrijf – A.S. Watson Health & Beauty Benelux – werken ruim 27.000 mensen. En daar voelen we ons verantwoordelijk voor. Wij willen de werkgever zijn die mensen helpt om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Die veilige werkomstandigheden biedt en iedereen helpt gezond en gelukkig te zijn. En natuurlijk gaan we voor inclusiviteit. Want wie je ook bent; wij willen dat je je bij ons welkom voelt.


Vitaliteit

Je bent vitaal als je je goed voelt. In je lijf en in je hoofd. Dat is niet vanzelfsprekend, zeker niet in tijden van Corona. Wij bieden onze mensen een gezonde en leuke werkomgeving. En daarbovenop krijgen ze hulp om gezond te blijven, om zich te ontwikkelen, om de balans tussen werk en privé te bewaken en om gemotiveerd te blijven.
Zo kunnen ze bijvoorbeeld meedoen aan bedrijfsfitness, meedoen aan webinars, hulp krijgen bij de volgende stap in hun loopbaan en deelnemen aan mindfulness cursussen. Verschillende contactpersonen helpen hen de eerste stap te nemen. Wij geven het goede voorbeeld en bieden dit allemaal aan, maar onze mensen bepalen natuurlijk helemaal zelf of ze er iets mee doen.

Vier vitaliteits-pijlers

Vitaliteit betekent niet alleen dat je lichamelijk gezond bent. We willen ook dat onze mensen lekker in hun vel zitten. In vaktermen heet die kijk op vitaliteit “Holistisch”. Dit zijn onze vier aandachtspunten:
• Gezondheid
• Balans tussen werk-privé
• Ontwikkeling
• Motivatie

Veiligheid is een belangrijke basis voor gezondheid. Want een ongeval zorgt niet alleen voor verwondingen, blessures of erger, maar ook voor stress. En dat willen we altijd en overal voorkomen. Daarom besteden we er veel aandacht aan. We checken regelmatig op risico’s en we evalueren procedures. We steken tijd en geld in technische aanpassingen en veranderingen in de organisatie die ons werk nog veiliger maken. Er is een speciale werkgroep Veilig Gedrag die continu alle collega’s in distributiecentra bewust maakt van eventuele risico’s.

Gezondheid

Gezondheid is een breed begrip. Als wij het over gezondheid hebben, bedoelen we het dit: wij willen dat onze collega’s fysiek, psychisch en sociaal in staat zijn hun werk te doen. Hoe beter ze dat kunnen, hoe gezonder ze zijn. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Gezondheid heb je niet. Dat voel je. En als je gezond bent, voel je je goed. Natuurlijk zijn collega’s wel eens ziek. Maar wij willen er vooral voor zorgen dat onze mensen gezond zijn en blijven. Daar doen we veel aan. Een mooi voorbeeld is de werkgroep Veilig Gedrag.


Balans werk & privé

Werk en privé lopen tegenwoordige steeds meer door elkaar. Het combineren van een gezin, een druk privéleven en mantelzorgtaken kan nogal een uitdaging zijn. Wij helpen onze mensen continu hier de balans in te vinden met verschillende programma’s, zoals mentoring, e-learnings en hybride werken.

Ontwikkeling

Je werkt lekkerder en je voelt je beter als je kunt groeien als mens en als professional. Wij helpen onze mensen om hun werk zo gezond, veilig en productief mogelijk te doen. Door ze te leren wat ze moeten weten en kunnen. We zorgen dat ze krijgen wat ze nodig hebben om aan hun toekomst te werken. Ons doel is om te zorgen dat als mensen bij ons weggaan, ze nog betere kansen op de arbeidsmarkt hebben, dan toen ze bij ons kwamen. Dus kijken we samen met hen naar hun mogelijkheden en wensen. We bieden trainingen en een online leer-platform: “Watsontalent”; een makkelijke manier waarmee iedereen kan leren.

We hebben een programma voor jonge talenten en we bieden een MBO-opleiding aan. Het programma helpt jongeren om carrière te maken in onze branche. De MBO-opleiding geeft iedereen de kans om een landelijk erkend diploma detailhandel te halen. Ook als je professioneel drogist wilt worden, krijg je bij ons alle ruimte. Wij helpen onze (assistent)winkelmanagers het vakdiploma drogisterij te halen. 92% van die managers hebben dat diploma inmiddels al.

Motivatie

Als je gemotiveerd bent en je betrokken voelt bij je werkgever, zet je je meer in. Dat begint natuurlijk bij een leuke baan. Met boeiend werk en uitdagende projecten. Maar wij bieden bijvoorbeeld ook inspiratiesessies, loopbaanscans en gastcolleges aan.
sprout-scheiding.png

Divers en inclusief

Onze organisatie en onze winkels staan midden in de maatschappij. En daarin kom je allerlei mensen tegen, van verschillende overtuigingen, leeftijden, afkomst, opleidingen en culturen. We vinden het belangrijk dat je dat ziet en voelt in onze winkels en op kantoor. Iedereen verdient bij ons een kans, daarom helpen we ook mensen die normaal gesproken misschien niet zo makkelijk een baan zouden vinden. Zij krijgen van ons een opleiding en begeleiding. Ze krijgen een eerlijke kans.

Eerlijk verdelen

Onze directie bestaat voor 32% uit vrouwen. Bij de filiaalmanagers in Nederland is dat 81%. Als wij reclame maken of foto’s gebruiken, letten we erop dat er veel verschillende mensen op staan. In 2018 maakten we met elkaar afspraken over het aannemen van mensen met een beperking. Voor deze mensen regelden we in 276 banen in 2020.
sprout-scheiding.png

Extra aandacht tijdens Corona


De pandemie is ook voor onze mensen een bijzondere periode. De mensen op onze kantoren moesten thuis verder werken en in de winkels waren er ineens allemaal regels waar we rekening mee moesten houden. Het was voor onze winkelmedewerkers soms lastig en spannend. Ook door zorgen over hun eigen veiligheid en gezondheid. We hebben daarom in korte tijd twee speciale programma’s opgezet:


#Stayconnected


We probeerden onze kantoormedewerkers zo goed mogelijk met elkaar verbonden te houden. We vertellen je graag hoe we dat deden. We startten met het ‘eBarista Café”. Iedere maandag koppelden we willekeurige collega’s aan elkaar. Via een video-vergadering dronken ze samen koffie en leerden ze elkaar kennen. Of nog beter kennen.

We zorgden ervoor dat onze mensen elkaar e-cards konden sturen. Om te laten weten dat ze elkaar missen, elkaar waarderen of om elkaar uit te nodigen voor een kopje koffie op afstand.

We nodigden externe sprekers uit die een inspirerende presentatie hielden over verschillende onderwerpen. Zoals “Wat gebeurt er in je hersenen als er veel verandert?” of “Hoe blijf je sterk in moeilijke tijden?”, maar ook over creativiteit. Daarnaast inspireerden we collega’s met links naar podcasts, artikelen en TEDtalks; presentaties van experts over heel veel verschillende onderwerpen.

Maar er was nog meer te zien, horen en doen: We speelden samen online een leuke pubquiz, we deden fitness-challenges, dans-challenges en we nodigden iedereen uit om met de app “Ommetje” dagelijks lekker te gaan wandelen.


#SamenGezond


Dit programma was vooral bedoeld voor de winkelmedewerkers. We boden onze mensen de middelen om snel beslissingen te nemen als er iets veranderde. We zorgden voor onze eigen testlocaties zodat iedereen zich snel kon laten testen. We hielpen om een positieve sfeer te creëren en vast te houden; bijvoorbeeld met inspiratie-sessies, het delen van ontspanningstips, fruitmanden in alle winkels en gratis vitamines voor onze medewerkers.

Om lekker in beweging te blijven deden we challenges, zoals een ‘wedstrijd’ met de app Ommetje, waarmee we iedereen uitdaagden om elke dag een stevige wandeling te maken. Een andere oefening was de Jerusalemma challenge; een dans-challenge met alle winkels. We openden hulplijnen waar iedereen terecht kon met lichamelijke en geestelijke klachten. Als er iets speelde, zochten we samen een oplossing.
Trekpleister logo

back to top