false

Alles wat je moet weten over zonbescherming

De meesten van ons leven het hele jaar naar de zomer toe. Lange zonnige dagen aan het strand, piña coladas... Maar vergeet niet dat de zon ook heel wat schade aan je huid kan aanrichten. Schokkend weetje: 26 % van ons gebruikt nooit zonbescherming (zelfs niet in het zwembad). En daardoor lopen we de kans dat onze huid beschadigd raakt, waardoor hij er ouder uitziet en onze gezondheid bovendien gevaar loopt. Elk jaar worden er in het Verenigd Koningkrijk maar liefst 100.000 nieuwe gevallen van huidkanker geconstateerd. Het wordt dus tijd dat we ons echt gaan beschermen tegen de zon.

De mythe: Ik word snel bruin, dus ik hoef geen hoge factor te gebruiken.

De waarheid: Met een bruin kleurtje zie je er misschien gezond en stralend uit, maar die kleur betekent eigenlijk dat je huid zich probeert te beschermen tegen UV-straling. "Het pigment dat je huid de bruine kleur geeft, heet melanine", legt dermatoloog Natalie Fishe uit. "Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, produceert hij meer melanine in een poging de UV-stralen te absorberen. En dan worden we dus bruin. Mensen met een donkere huid hebben meer natuurlijke bescherming. Maar ook zij kunnen verbranden en de zon heeft ook op hun huid een verouderend effect." Oeps.

De mythe: Een dun laagje zonbescherming is meer dan genoeg.

De waarheid: Weinig zonbescherming meenemen is misschien handig in verband met de bagagelimiet, maar geen goed idee voor een vakantie vol zon. "Als richtlijn moet je ongeveer zes theelepels gebruiken om je hele lichaam te bedekken: een halve theelepel voor elke arm en een hele voor elk been", zegt dr. Fisher. "Het is belangrijk om genereus te smeren. Als je maar de helft smeert van wat je nodig hebt, kan de bescherming wel met twee derde afnemen." En dat is niet de enige smeerregel waar we ons aan moeten houden. "Breng de zonbescherming aan 15-30 minuten voordat je de zon in gaat, want 60% van de bescherming kan verloren gaan als je het product aanbrengt terwijl je al in de zon zit", voegt dr. Fisher toe. En hoe vaak moeten we opnieuw smeren? "Na een paar uur, en vaker wanneer je het water in gaat, zelfs als het product waterproof is. En kies altijd een hogere factor dan je denkt nodig te hebben, want we smeren vaak een te dun laagje op, waardoor de beschermingsfactor afneemt."

De mythe: Zonbescherming beschermt je huid tegen de zon en is dus niet nodig als het niet zonnig is.

De waarheid: De meeste mensen weten dat je zonnebescherming nodig hebt als je niet als kreeft wilt terugkomen van het strand. Maar wist je dat de meeste tekenen van het ouder worden (80%) veroorzaakt worden door onze omgeving, bijvoorbeeld door blootstelling aan UV-A-straling? "Als je wilt investeren om de veroudering van je huid tegen te gaan, is een zonbescherming met een 5* UV-A-filter de beste optie", aldus dr. Fisher. Betekent dit dat we ons elke dag moeten insmeren met zonbescherming? "UV-straling heeft niets te maken met temperatuur. De straling kan heel sterk zijn op koele, zonnige dagen, dus smeer je elke dag in. Zelfs als je binnen blijft, want UV-A gaat door glas heen en weerkaatst op oppervlakken die licht reflecteren, zoals lichte muren, water en zelfs sneeuw." Olay ontdekte kortgeleden dat vrouwen die altijd zonbescherming gebruiken, 78% vaker een huid hebben die er jong uitziet. Nou, ons hebben ze overtuigd.

De mythe: Een dagcrème met beschermingsfactor is genoeg om mijn gezicht te beschermen.

De waarheid: Wanneer er direct zonlicht op de huid komt, is het maar de vraag of een dagcrème met beschermingsfactor voldoende is. "Zo'n crème beschermt je tegen kleine hoeveelheden UV-straling, bijvoorbeeld wanneer je even naar de auto loopt of de was ophangt", legt dermatoloog dr. Justine Hextall uit. "Maar als je langer buiten bent, heb je echt zonbescherming met UV-A-bescherming nodig. Crèmes met een beschermingsfactor zijn vaak minder wrijf- en waterbestendig en worden bovendien meestal dunner aangebracht dan zonbescherming. Ze bieden je dus niet de bescherming die je nodig hebt."

De mythe: Ik krijg puistjes van zonnebescherming.

De waarheid: Als je snel last hebt van acne, breng je waarschijnlijk liever geen laagjes product aan op je huid uit angst voor puistjes. Maar het aanbrengen van een beschermingsfactor is de moeite waard. Het goede nieuws is dat je poriën er niet door verstopt hoeven te raken. "Vermijd comedogene zonbescherming op oliebasis als je last hebt van acne en gebruik in plaats daarvan droge gels", aldus dr. Hextall. "Zorg er wel altijd voor dat je een aparte zonbescherming voor je lichaam en je gezicht hebt, want formules voor het gezicht zijn minder zwaar en minder vettig dan de producten voor het lichaam."
Trekpleister logo

back to top