false

Vakantie

Eindelijk is het zover... vakantie!

Je hebt jezelf vast al goed voorbereid op de vakantie. Zonnebrandmiddel in huis gehaald en koffers ingepakt. Maar heb je ook gedacht aan de minder leuke kanten van vakantie? Wil je echt onbezorgd op vakantie, denk dan ook een aan de volgende zaken.
Vaccinaties
Of je nu dicht bij huis blijft of een verre reis maakt, in veel landen heb je kans een infectieziekte op te lopen. Heel veel van deze ziektes kan je voorkomen door je voor de vakantie in te laten enten. Bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) kan je terecht voor advies over alle reizigersvaccinaties. Zo is het voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Middellandse Zee gebied, Oost-Europa en het Caribisch gebied verstandig om je te laten vaccineren. Welke vaccinaties jij precies nodig hebt, hangt af van het land waar je naartoe gaat en hoe lang je daar verblijft. Een actueel overzicht van benodigde vaccinaties per land kan je vinden op de website van het LCR.

EHBO-doos
Altijd handig om bij je te hebben op vakantie, een EHBO-doos met de belangrijkste hulpmiddelen bij ongelukjes. Denk aan muggen- en kwallenbeten, een verbrande huid door de zon of verstuikte enkel door dat potje voetbal op het strand. Handige spullen in de EHBO doos zijn bijvoorbeeld verband, pleisters, een tekentang en een verbandschaar.

Kraanwater
In veel landen kan je het water dat uit de kraan komt niet drinken, in Spanje bijvoorbeeld zit er veel kalk in het water en wordt chloor toegevoegd. Als je een slokje binnen krijgt tijdens het tandenpoetsen is dit niet een heel groot probleem. Maar als je behoefte hebt aan een groot glas koud water, kies dan voor bronwater uit een fles. Niet alleen veiliger voor jouw gezondheid, het smaakt ook nog eens veel lekkerder. Denk ook aan de ijsblokjes in het drankje!

Voedselinfecties
Niet alleen van het drinkwater kan je ziek worden, ook voedsel kan een bron zijn van ziektekiemen. Denk bijvoorbeeld aan reizigersdiarree. Het is in warme landen extra lastig om voedsel koel te houden. Als je zelf kookt zorg er dan voor dat je het eten voldoende verhit. Ga je lekker uit eten of koopt je iets bij een leuk kraampje aan de weg? Let er dan goed op hoe het eten wordt bereid en bewaard.

Relevante producten

Trekpleister logo

back to top