false

Mondverzorging

Alles over mondverzorging


We willen allemaal een gezond gebit met stralende en witte tanden. Helaas hebben we allemaal wel eens last van beschadigde, gevoelige of gele tanden en ontstoken of ingetrokken tandvlees. Dit komt omdat het gebit elke dag bloot wordt gesteld aan zuuraanvallen die het glazuur aantasten en gaatjes veroorzaken. Zuuraanvallen worden vaak veroorzaakt door diverse voedingsmiddelen.

Effect van voedingsmiddelen op jouw tanden
Maar welke voedingsmiddelen zijn slecht en wat voor effect hebben ze op jouw tanden? Eigenlijk alle voedingsmiddelen waar zuur in zit, zijn schadelijk voor de tanden, maar ook zoete producten hebben een negatief effect op de tanden. De bacteriën in onze mond zetten suikers namelijk om in zuur. Het zure component in eten en drinken lost het tandglazuur op en daardoor slijt het af.
Frisdranken, energiedrankjes en zoete alcoholische versnaperingen zijn typische voedingsmiddelen die een combinatie van zoet en zuur bevatten. Wat veel mensen echter niet weten is dat vruchtensappen en fruit ook vaak zoete en zure componenten hebben.

Stappenplan voor een goede mondhygiëne


De volgende 4 stappen helpen het tandplak te verwijderen en gaatjes te voorkomen.

Stap 1: Tandenpoetsen
Poets jouw tanden 2x per dag met een (elektrische) tandenborstel en een fluoride tandpasta. Poets 2 minuten om al het tandplak te verwijderen. Vervang de tandenborstel eens per 3 maanden of eerder als de haren beginnen te buigen.

Stap 2: Flossen en stokeren
Flossen en stokeren is nodig om de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon te houden. Flossdraad kan het beste gebruikt worden wanneer de tanden en kiezen dicht op elkaar staan en er geen tandenstoker tussen past.

Stap 3: Spoelen met antibacterieel mondwater
Alleen poetsen en flossen volstaan niet voor een optimale mondhygiëne. Antibacterieel mondwater bereikt de volledige mond en doodt bacteriën die tandplak en een slechte adem veroorzaken. Spoel 2x per dag 30 seconden met een antibacterieel mondwater.

Stap 4: Op controle
Ga 2x per jaar naar de tandarts. Zo wordt jouw gebit gecontroleerd en indien nodig hersteld.
Trekpleister logo

back to top