237ml

Fabel 1
Zonnebrand smeren heeft alleen zin wanneer de zon schijnt
Ook als het bewolkt is of als je in de schaduw zit, kunnen uv-stralen je huid bereiken. Het zijn deze ultraviolette stralen (uv A en uv B) die op termijn tot huidkanker kunnen leiden. Uv A is verantwoordelijk voor onder meer huidveroudering en zonneallergieën. Uv B-stralen zorgen ervoor dat je huid bruint, maar ook dat je huid verbrandt.Fabel 2
Een goede handpalm vol zonnebrand is genoeg om je lichaam in te smeren
Onze grootste fout blijkt te zijn dat we niet dik genoeg smeren. Onderzoek wijst uit dat we vaak maar 25 procent van de benodigde hoeveelheid smeren die onze huid nodig heeft. Deze benodigde hoeveelheid is namelijk 30 ml! Dit is gemiddeld drie handpalmen vol.Fabel 3
Met een waterproof zonnebrand hoef ik mij niet meer opnieuw in te smeren na het zwemmen
Waterproof of waterresistant betekent dat een zonnebrandcrème met zwemmen beter op de huid blijft zitten. Een product zal echter nooit voor 100 procent op je huid blijven zitten en altijd langzaam vervagen als je zwemt of zweet. Ook door het afdrogen met een handdoek wordt vaak een deel van de zonnebrandcrème verwijderd.
Fabel 4
Na een dag zonnen kun je net zo goed een bodylotion gebruiken in plaats van aftersun
Als je huid lang is blootgesteld aan de zon of zelfs is verbrand, is het belangrijk haar te verkoelen. Een bodylotion brengt een laagje vetstoffen aan op je huid en hierdoor wordt opgeslagen zonnewarmte juist behouden. Aftersunproducten zijn ontwikkeld om de huid direct te verkoelen en te hydrateren. Ze bevatten geen vetten en verzachten de door de zon aangetaste huid.
Feit/ Fabel 5
Hoe hoger de factor in de zonnebrand, hoe langer het beschermt
Als we een gemiddeld Nederlands huidtype nemen, dan zal de huid zonder bescherming binnen ongeveer twintig minuten in de zon verbranden. Als je factor SPF (sun protection factor) 12 smeert, is je huid 12 x 20 minuten beschermd. Maar: dit is enkel onder normale omstandigheden, waarbij je bijvoorbeeld niet zweet of zwemt én wanneer er genoeg is gesmeerd!
Feit 6
Een goedkopere zonnebrand is in principe even goed als een dure zonnebrand
Alle merken zonnebrand moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, dus qua zonbescherming werken de crèmes redelijk hetzelfde. Waar het verschil vaak in zit, zijn de extraatjes die een zonnebrandcrème van een duurder merk heeft, zoals stoffen die zorgen voor extra hydratatie of een fijnere geur.
Feit 7
Zon is goed voor je
Ondanks alle waarschuwingen voor de zon is zon toch echt goed voor ons. Van alle vitamine D die we aanmaken, is 85 procent afkomstig van de zon. Dermatologen zeggen dat een kwartiertje per dag nodig is om onze vitamine D op peil te houden. Voor ouderen is de zon ook van belang, omdat vitamine D heel belangrijk is voor ons immuunsysteem.Feit 8
Je kunt zonnebrand na opening twaalf maanden gebruiken
Een verpakking is na opening nog twaalf maanden houdbaar. Als je de verpakking hebt opengemaakt, komt er lucht (en dus bacteriën) bij. Dit kan van invloed zijn op de SPF (beschermingsfactor). Dus gooi het product na twaalf maanden weg. Tip: zet de datum van opening met een watervaste stift op de verpakking.